ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ. ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε επίπεδα άνω του φυσιολογικού. Η πιο συνήθης μορφή είναι ο διαβήτης τύπου ΙΙ, με τον οποίο ζουν πάνω από 29 εκατομμύρια άνθρωποι.

Η κατάσταση κατά την οποία το επίπεδο σακαχάρου στο αίμα είναι υψηλό αλλά όχι τόσο υψηλό ώστε να διαγνωστεί διαβήτης τύπου ΙΙ, ονομάζεται προδιαβήτης. Περισσότεροι από 86 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική πάσχουν από προδιαβήτη και κινδυνεύουν να εκδηλώσουν αργότερα διαβήτη. Ο προδιαβήτης είναι αναστρέψιμος, σε αντίθεση με τον διαβήτη. Δυστυχώς όμως στην Αμερική μόνο τα 9 εκατομμύρια γνωρίζουν ότι πάσχουν από προδιαβήτη.

Ο διαβήτης ευθύνεται για 230.000 θανάτους ετησίως μόνο στην Αμερική. Πολλοί άνθρωποι όμως έχουν διαβήτη τύπου ΙΙ χωρίς να γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο και έχουν παρουσιάσει διάφορες επιπλοκές που σχετίζονται με αυτή.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση διαβήτη χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τους μη-αναστρέψιμους παράγοντες και τους αναστρέψιμους παράγοντες.

 

Μη- αναστρέψιμοι παράγοντες:
Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος προδιαβήτη και στη συνέχεια διαβήτη τύπου ΙΙ. Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούμε να τα ελέγξουμε.


Οικογενειακό ιστορικό
Αν υπάρχουν ασθενείς με διαβήτη στα άμεσα οικογενειακά μας πρόσωπα η πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Ηλικία
Όσο μεγαλώνουμε αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσουμε από διαβήτη. Γενικά ο διαβήτης τύπου ΙΙ εμφανίζεται σε μεσήλικες και κυρίως μετά την ηλικία των 45 ετών. Παρόλα αυτά η διάγνωση παιδιών και εφήβων με διαβήτη έχει αυξηθεί πολύ.

Διαβήτης κύησης
Αν μια γυναίκα παρουσιάσει διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη και αργότερα στη ζωή της.

 

Αναστρέψιμοι παράγοντες:
Αυτοί οι παράγοντες αφορούν υγιεινές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη.

Παχυσαρκία
50% των ανδρών και 70% των γυναικών που πάσχουν από διαβήτη είναι υπέρβαροι. 20% περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό αυξάνει αισθητά τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη.

Σωματική άσκηση
Η σωματική άσκηση είναι από τους πιο βασικούς παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη. 150 λεπτά ήπιας άσκησης εβδομαδιαίως ή, αντίστοιχα, 90 λεπτά έντονης άσκησης μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Υπέρταση
Η υπέρταση δημιουργεί προβλήματα στην καρδιαγγειακή υγεία αλλά σχετίζεται επίσης και με την εμφάνιση διαβήτη. Η μείωση της πίεσης είναι σημαντική για να ελαττωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη.

Μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης
Η χαμηλή HDL (καλή χοληστερίνη) και/ή τα υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ. Με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, σε συνδυασμό με τσεκ-απ ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούμε να ελέγξουμε αυτούς τους παράγοντες, να αποτρέψουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση του διαβήτη και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.

Πίσω